Cătina – Regina imunității

Posted: December 17, 2015 By:

Cu un conținut de vitamina C de zece ori mai bogat decât portocala și beta caroten mai mult decât morcovul, cătina își merită pe deplin titlul de regină a imunității. Este a treia sursă de vitamina E și nu duce lipsă nici de vitamina A, vitamina B, minerale precum cupru, seleniu, fier și mangan, amino acizi și acizi grași. Cătina este dovada perfectă a faptului că nu trebuie să fii mare pentru a fi puternic. Fructele de numai câțiva milimetri sunt capabile să vindece afecțiuni dintre cele mai variate, fiind dovedit că acționează chiar și în cazul anumitor forme de cancer. Dincolo de utilizarea ei medicinală, cătina are un loc bine definit și în industria cosmetică, în special în gamele anti-rid.

Unul dintre ingredientele uleiului de cătină este acidul palmitoleic, o componentă a pielii care se mai regăsește în această cantitate doar în uleiul de nuci de macadamia. De aici și acțiunea puternică a cătinei în vindecarea rănilor și tratarea arsurilor solare. Pentru a vă convinge de puterea incredibilă a acestei plante, trebuie să știți că uleiul de cătină a fost utilizat pentru tratarea arsurilor suferite de victimele de la Cernobîl, dar și că Rusia folosește acest ingredient pe pielea astronauților, pentru a reduce efectele radiațiilor produse în momentul în care reintră în atmosfera pământului. Lista afecțiunilor pe care cătina le poate trata este interminabilă. De la acnee și dermatite atopice la ulcerații, arsuri, iritații, infecții sau chiar răni deschise. În plus, conține o enzimă care protejează pielea de efectele radicalilor liberi. Cătina este, practic, bună la toate. Închipuiți-vă că dacă este atât de eficientă în remedierea problemelor grave ale pielii, cu siguranță va face minuni în cazul în care vreți să vă folosiți de proprietățile ei în reducerea ridurilor și redarea elasticității tenului.

Produsele pe bază de cătină sunt ideale pentru curățarea și exfolierea pielii. Utilizate zilnic, estompează semnele de îmbătrânire prin hidratarea și hrănirea țesutului. Și nici nu este de mirare, având în vedere profilul impresionant de nutrienți pe care îi are în componență. Este singura plantă care conține Omega 3, 6, 7 și 9, extrem de importante pentru sănătatea pielii. Complexul de vitamine B (B1, B2 și B6) menține elasticitatea pielii, iar vitamina C, pe care cătina o are din abundență, stimulează formarea colagenului, responsabil pentru revigorarea și luminozitatea tenului. Așadar, cătina hidratează, redă elasticitatea pielii, regenerează țesutul și ajută la vindecarea și prevenirea acneei. Mica plantă contribuie de asemenea la tratarea rosaceei și atenuează modificările de pigment apărute la femei după naștere.

Indiferent care este afecțiunea pe care vreți să o tratați, nu există niciun motiv pentru care să nu încercați cătina. Cel mai simplu este să achiziționați un produs dermato-cosmetic care să includă și acest ingredient. Puteți cumpăra planta ca atare ori sub formă de ulei de cătină, dacă sunteți adeptul remediilor naturiste. Nu ar strica să includeți fructele și în regimul alimentar, pentru întărirea sistemului imunitar. Consumate dimineața, pe stomacul gol, cu miere, acestea vor contribui substanțial la menținerea sănătății și a unei stări generale de bine.