Ce reprezintă testele dermatologice

Posted: December 17, 2015 By:

O viață sănătoasă presupune, pe lângă sport și o alimentație corespunzătoare, evitarea expunerii, pe cât posibil, la factori externi dăunători. În încercarea de a ne menţine frumuseţea, apelăm la o sumedenie de ajutoare cosmetice, de la banalul gel de duş şi până la creme, măşti şi alte produse pentru păr, ten, corp sau unghii. Cu toate că nu realizăm acest lucru, fiecare produs cu care intrăm în contact poate produce efecte la un nivel profund. Substanţele pe care le aplicăm pe piele eliberează la rândul lor agenţi ce pot pătrunde stratul superficial al epidermei şi pot conduce până la modificări la nivelul organelor interne. În cazul persoanelor sensibile, care suferă de alergii sau sunt uşor iritabile, este cu atât mai important să ştie componenţa exactă a produselor cosmetice pe care le utilizează. Tendinţa generală este de a acorda votul nostru de încredere companiilor care fabrică şi comercializează aceste produse. În fond, este greu de crezut că o firmă poate vinde, cu bună ştiinţă, o cremă care să irite tenul sau un şampon care să ducă la pierderea părului. Dar produsele cosmetice conţin, pe lângă ingredientele naturale, extracte sau uleiuri din plante, şi substanţe chimice sau arome ce au tendinţa de a induce alergii. Astfel că vorba din popor potrivit căreia „paza bună trece primejdia rea” îşi găseşte locul la fel de bine şi în situaţia dată. Este recomandat ca atunci când cumpăraţi un produs să verificaţi pe etichetă dacă acesta a fost testat dermatologic şi dacă are notat un calificativ care să îi certifice proprietăţile.

Ce înseamnă „testat dermatologic”?

Siguranţa este primul lucru pe care ar trebui să îl avem în vedere atunci când alegem un produs cosmetic. Dincolo de preţ şi de ceea ce ne promite, fie că este vorba despre dispariţia coşurilor şi a punctelor negre, un ten mai ferm sau un păr bogat, prima condiţie pe care trebuie să o îndeplinească este aceea de a fi sigur pentru pielea noastră. În contextul unei pieţe concurenţiale acerbe, aşa cum este cea actuală, în care varietatea produselor disponibile e practic nelimitată, este greu de crezut că există în continuare companii care să nu bifeze această căsuţă. Şi totuşi aţi observat probabil că nu toate produsele sunt marcate cu „Testat dermatologic”.

„Testat dermatologic” înseamnă că produsul a fost verificat pe un număr semnificativ de subiecţi umani, cu toate tipurile de ten, sub atenta supraveghere a unor specialişti, înainte de a fi pus în vânzare. Acest lucru îi oferă cumpărătorului garanţia că masca sau crema achiziţionată nu îi afectează pielea şi, prin urmare, sănătatea.

Legislaţia europeană impune o serie de criterii care trebuie urmărite în cazul testelor dermatologice. Produsele trebuie testate pentru: protecţia împotriva radiaţiilor solare, hidratare, reducerea gradului de asperitate a pielii, reflecţia luminii pe suprafaţa pielii, reţinerea sau pierderea apei din organism ca urmare a utilizării unui tratament cosmetic, efectele pe care le produc cosmeticele asupra temperaturii organismului, modificările apărute la nivel de PH şi la nivelul celulelor din diferite straturi ale epidermei.

De ce este nevoie de teste dermatologice?

Cosmeticele conţin, în general, anumite substanţe care pot produce alergii sau iritaţii. Atunci când vorbim despre alergii, ne referim la un grup relativ retrâns de utilizatori, întrucât numărul persoanelor cu un astfel de ten nu este foarte mare. În plus, lista substanţelor care declanşează alergii este cunoscută, iar companiile pot opta pentru comercializarea unor creme speciale pentru acest segment, eliminând din compoziţia produselor respectivele elemente. Pe de altă parte însă, iritaţiile pot apărea la oricine, chiar şi la persoanele care nu au un istoric în acest sens. Iritaţia se produce instantaneu sau în termen de cel mult 48 de ore de la aplicarea produsului pe piele şi se manifestă pe zona de contact, spre deosebire de alergii, care se extind pe toată suprafaţa corpului. În majoritatea situaţiilor, iritaţiile presupun disconfort, inflamarea epidermei, roşeaţă, senzaţia de mâncărime sau chiar arsură, în cazurile mai grave. Sigur nu aţi vrea să treceţi prin aşa ceva din cauza unei creme pe care aţi cumpărat-o tocmai pentru a vă menţine frumuseţea şi sănătatea. De aceea este extrem de important ca fiecare produs pe care îl aplicaţi pe piele să fi fost testat dermatologic în prealabil.

Cât de sigure sunt testele dermatologice

În contextul în care cumpărătorii devin tot mai preocupaţi de calitatea cosmeticelor pe care le achiziţionează, mai ales că au o multitudine de opţiuni, companiile se văd practic obligate să ridice ştacheta în cazul propriilor produse. Marca „Testat dermatologic” devine, astfel, o condiţie obligatorie, întrucât firmele care nu se aliniază acestei tendinţe riscă să rămână fără clienţi. Dar situaţia nu este, din păcate, atât de simplă pe care ar părea la prima vedere şi asta deoarece nu toate companiile înţeleg importanţa testelor şi le realizează fără a respecta criteriile ştiinţifice. Altfel spus, produsele pot fi testate dermatologic, dar acest lucru nu înseamnă că ele au şi trecut testul… De aceea, atunci când doriţi să cumpăraţi un nou produs, trebuie să urmăriţi ce calificativ are inscripţionat pe etichetă. Unele dintre cele mai cunoscute şi mai apreciate calificative la nivel mondial sunt acordate de Dermatest, primul laborator care testează efectele şi tolerabilitatea produselor cosmetice având la bază metode ştiinţifice. Dermatest funcţionează în prezent ca un institut independent care realizează teste pentru unii dintre cei mai mari producători de cosmetice din lume. Ca urmare, s-ar putea să regăsiţi calificativul „Dermatest” nu doar la creme sau măşti de faţă, ci şi la produse de îngrijire pentru bebeluşi sau la săpunuri pentru tipuri sensibile de piele. În plus, institutul oferă şi o garanţie de 3 şi respectiv 5 stele, acordate pentru diferite nivele de calitate. Marca de 5 stele certifică faptul că produsul respectiv are cel mai înalt grad de siguranţă posibil. Astfel că, atunci când vedeţi produse care au primit calificativul „Foarte bun” şi o garanţie de 5 stele de la Dermatest, puteţi avea certitudinea că acele cosmetice au trecut cu brio toate testele necesare. Şi, aşa cum ştiţi deja, siguranţa este cel mai important lucru pe care trebuie să îl aveţi în vedere atunci când alegeţi un produs cosmetic. La acest capitol, compromisul nu este permis.