Ce este Psoriazisul

Posted: December 17, 2015 By:

La nivel mondial, aproximativ 125 de milioane de oameni, adică aproape trei procente din totalul populației, suferă de psoriazis, potrivit statisticilor furnizate de consorțiul World Psoriasis Day. Cifrele nu sunt deloc optimiste, iar procentul mare de pacienți plasează această boală în topul celor mai frecvente afecțiuni ale pielii din lume. În România, conform datelor oferite de Societatea Română de Dermatologie, numărul persoanelor diagnosticate cu psoriazis depășește 400.000 de mii, dar nu este exclus ca cifra celor nediagnosticați să fie la fel de mare.

Atunci când vorbim despre psoriazis, ar trebui să începem cu demitizarea acestuia. Psoriazisul nu este, contrar opiniei generale, o problemă cosmetică, ci o boală autoimună care necesită o îngrijire specializată și care afectează enorm calitatea vieții pacienților. Dacă nu este monitorizată și tratată corespunzător, poate produce complicații asupra sănătății. Spre exemplu, spun cercetătorii americani, între 10 și 30 la sută dintre cei care suferă de psoriazis dezvoltă în timp artrită psoriazică.

Sunt studii care au dovedit că psoriazisul are o componentă genetică. Cel puțin 10 procente din populație moștenesc una sau mai multe gene care pot conduce la apariția bolii, dar, din fericire, afecțiunea nu se dezvoltă în toate aceste cazuri. Boala apare adesea între 15 și 25 de ani, însă nu este o regulă. În funcție de combinația unică de gene a fiecărui individ și de factorii declanșatori, psoriazisul poate deveni activ în orice moment al vieții. Stresul, de exemplu, este un puternic factor declanșator. Leziunile de la nivelul pielii, cum ar fi zgârieturile sau arsurile solare, pot, de asemenea, să provoace apariția semnelor. Psoriazisul este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că orice infecție care atacă sau sensibilizează sistemul imunitar poate crea un mediu favorabil pentru dezvoltarea lui.

Există cinci tipuri de psoriazis, dar cea mai frecventă formă este psoriazisul cu plăci, în 80% din cazuri. Se manifestă prin apariția unor porțiuni de piele îngroșată, roșiatică ori cu tentă albicioasă sau argintie. Principalele zone afectate sunt coatele, genunchii și scalpul, însă boala se poate extinde pe suprafețe mari din corp. Peste jumătate dintre pacienții care suferă de psoriazis prezintă modificări și la nivelul unghiilor, care se îngălbenesc și devin casante. Psoriazisul se poate manifesta în forme ușoare, moderate sau severe. Poate fi ținut sub control cu tratamente care au la bază formule concepute special. Compania Schaebens a introdus, în urma cercetărilor şi a testărilor permanente, o gamă de produse pe bază de săruri din Marea Moartă, ale căror proprietăţi sunt atestate pentru calităţile unice. Produsele au fost testate dermatologic şi au uz medical, dovedindu-şi eficienţa în tratarea psoriazisului şi a altor afecţiuni ale pielii.

Psoriazisul nu este contagios, dar are un impact puternic asupra vieții sociale a pacienților. Din cauza aspectului inestetic, dar și a faptului că oamenii nu știu foarte multe despre această boală, persoanele afectate sunt adesea marginalizate. Acesta este unul dintre motivele pentru care, începând cu 2004, pe 29 octombrie se celebrează Ziua Mondială a Psoriazisului, menită să informeze publicul larg despre boală dar și să ofere suport moral și consiliere celor afectați.